Suuline traditsioon - 1905. a. rahutused - Mäo, Mündi, Paide

Mäo ja Mündi mõisas olnud täitsa vaikne 1905. a.
Paides lõhutud monopole. Kooliõpilased, ka kreiskoolis, lõhkunud keisri pilte. Ümbruskonna maarahvas pole linnas mässamas käinud. Monopolis on võetud ilma rahata viina. Kinnivõtukatsel põgenetud tagauksest. 6 strasnikut olnud korrakaitseks, nende seas ka Väätsa härra – oli vist juhuslikult kellegi maha lasknud, kohut ega midagi pole sel juhul olnud.
Karistussalkade poolt lastud Paides maha 14 Päinurme (Peetri kihelkonnas) meest. Peksmist ei olevat olnud.
EKLA, f 199, m 44, 152 (IV-N) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Villemi t. - Hilda Kõrge < Juhanes Valmsen, 38 a. (1930)